Jak poprawić jakość gleby?

Pierwszym krokiem przed planowaniem nasadzeń powinno być sprawdzenie jakości podłoża. Może okazać się, że gleba jest zbyt mało żyzna, słabo przepuszczalna, zbyt kwaśna lub nadmiernie alkaliczna. Wykonując odpowiednie zabiegi można poprawić jej właściwości. Na co zwracać uwagę?

Najważniejsze czynniki w uprawie roślin to światło, temperatura i gleba. Jeśli któryś z powyższych elementów „zawodzi”, roślina staje się podatna na choroby, szkodniki a czasem nawet zamiera. Zieleń warto chronić zwiększając jej odporność (np.: dbając o właściwe terminy pielęgnacji, stosując ekologiczne preparaty, np. Zielony Mineral). Kluczem jest zapewnienie optymalnych warunków. Przy uprawie ogrodowej podłoże ma za zadanie nie tylko zapewnianie stabilności i miejsca do rozwoju korzeni, ale także zatrzymywanie wody i składników pokarmowych. Dla roślin ważny jest przede wszystkim typ gleby i jej odczyn.

Gdy podłoże jest zbyt ciężkie

Gleby gliniaste są ciężkie, zasobne w składniki pokarmowe, jednak mało przepuszczalne. Łatwo je rozpoznać, gdyż po zamoczeniu są zbite i kleją się do rąk. Nadają się do uprawy tylko nielicznych roślin (np.: dobrze rosną w niej cisy, bergenie, kosaćce). Dla większości gatunków takie podłoże jest niekorzystne (pojawiają się choroby) a więc trzeba je rozluźnić. Jak w takim przypadku poprawić jakość gleby? Zabieg najczęściej polega na wymieszaniu podłoża z piaskiem. Najpierw dany teren należy przekopać (np.: z użyciem glebogryzarki). Praca ze szpadlem jest ciężka i trudno dostać się do głębszych warstw gleby. Następnie na danym obszarze wysypuje się kilkucentymetrową (nawet 10cm) warstwę piasku. Należy je wymieszać z podłożem, dzięki czemu zwiększy się jego przepuszczalność. Często oprócz piasku dodaje się także kompost oraz oborniki (ten ostatni najlepiej stosować jesienią).

Gdy podłoże jest zbyt lekkie

Lekkie podłoża (są suche i wysypują się między palcami) z przewagą piasku charakteryzuje duża przepuszczalność. Niestety taka cecha w nadmiarze jest niekorzystna – gleba słabo zatrzymuje wodę i składniki pokarmowe. Dlatego na podłożach piaszczystych uprawia się głównie gatunki mało wymagające, odporne na suszę. Rośliny jednak słabiej rosną i wydają niewielki plon. Jak poprawić jakość gleby? Należy ją użyźnić. Najczęściej działanie polega na dodawaniu obornika, kompostu, gliny oraz torfu (tu trzeba uważać na odczyn – aby nie przesadzić). Zwykle dodaje się 2-5cm warstwę użyźniającego materiału. Dobrym sposobem na zwiększenie zasobności piaszczystych gleb jest uprawa nawozów zielonych. Aby jednak podnieść je na odpowiedni poziom, rośliny powinno się uprawiać przez kilka lat. Zwykły jednorazowy zabieg (np.: poplon) nie wystarczy.

Gdy podłoże jest zbyt kwaśne

Odczyn gleby decyduje m.in. o tym w jakim stopniu rośliny są w stanie pobierać wodę, składniki pokarmowe i przeprowadzać pozostałe procesy fizjologiczne. Zdecydowana większość najlepiej rośnie w podłożu o odczynie zbliżonym do obojętnego.

Odczyn gleby pH
Silnie kwaśny < 4,5
Kwaśny 4,5-5,5
Lekko kwaśny 5,6-6,5
Obojętny 6,6-7,2
Zasadowy > 7,2

Dlatego przed posadzeniem roślin warto sprawdzić pH gleby. Mierniki można kupić w sklepie ogrodniczym – mogą mieć różną formę (od pasków po elektroniczne). Często zdarza się, że podłoże jest zbyt kwaśne i wymaga wapnowania. Zabieg najlepiej przeprowadzać późnym latem lub jesienią (co 3-4lata). Glebę należy wymieszać z nawozem wapniowym (najbezpieczniejsze są węglanowe, gdyż trudniej rozpuszczają się w wodzie od tlenkowych. Dawkę oblicza się na podstawie zawartości CaO w danym produkcie. Warto przy tym zaznaczyć, że na glebach ciężkich wysypuje się więcej (nawet dwukrotnie) nawozu niż na lekkich.

Odczyn gleby Ca0 w g/m²
Silnie kwaśny 300-600
Kwaśny 150-400
Lekko kwaśny 100-200

Gdy podłoże jest za mało kwaśne

Niektóre rośliny mają specyficzne wymagania i wymagają podłoża kwaśnego lub silnie kwaśnego. Do tej grupy należą m.in. borówki, wrzosowate, hortensje i różaneczniki. Dla nich podłoże trzeba zakwaszać. Zwykle miesza się je z torfem i piaskiem. Dzięki temu zmniejsza się jej odczyn a zwiększa żyzność i przepuszczalność. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie specjalnych nawozów zakwaszających (np.: siarczan amonu). Pośrednio – w małym stopniu – glebę można zakwaszać stosując ściółkę z fragmentów iglaków (kora sosnowa, trociny, igliwo).

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziekujemy za oddanie głosu!