Naturalne zwiększanie odporności roślin

Chemiczne środki ochrony roślin można ograniczyć lub nawet zaprzestać ich stosowania, jeśli skorzystamy z naturalnych sposobów zwiększania odporności zieleni. Dzięki odpowiednim zabiegom poszczególne gatunki będą dobrze prezentowały się oraz dawały obfitszy i zdrowszy plon. Pytanie tylko: z jakich rozwiązań warto skorzystać?

Rośliny tworzą mechanizmy obronne, które pozwalają im przetrwać trudne okresy i rozmnażać się. Niestety często w wyniku nieodpowiedniej pielęgnacji i długo utrzymujących się złych warunków, ich odporność maleje. Są wtedy bardziej podatne na choroby i szkodniki. Wzrost może zostać zahamowany, a w skrajnych warunkach rośliny zamierają. Dlatego warto przeprowadzać zabiegi, które w naturalny sposób zwiększą odporność uprawianej zieleni.

1. Dobrze dobrane stanowisko i podłoże
Kluczem efektywnej, ekologicznej uprawy jest zapewnienie najważniejszych czynników: światła, temperatury, dostępności wody i składników pokarmowych. Dlatego tak istotny jest dobór odpowiedniego stanowiska (wystawy) i rodzaju gleby dla konkretnego gatunku. Ważnymi parametrami podłoża jest przepuszczalność, zasobność w składniki pokarmowe oraz odczyn pH. Należy dbać o utrzymanie dobrej jakości gleby (płodozmian, siew roślin na nawóz zielony, nawozy organiczne, odkwaszanie, itp.). Niezrównoważona uprawa może spowodować wystąpienie efektu „zmęczenia” gleby.

2. Siew/sadzenie zgodnie z zaleceniem producenta
Siew i sadzenie roślin w optymalnym dla nich terminie ma ogromne znaczenie. Dzięki temu roślina we wszystkich fazach rozwoju (od kiełkowania po owocowanie) ma możliwie optymalne warunki klimatyczne (dużo oczywiście zależy od pogody). Jeśli z zabiegiem pośpieszymy się, sadzonka może przemarznąć. Jeśli zrobimy to za późno, zieleń może nie wydać plonu lub wejść w fazę kwitnienia (u warzyw jest to niepożądane). Nieharmonijny – niezgodny z naturalnym cyklem – wzrost przyczynia się także do zmniejszenia odporności roślin. Przy produkcji rozsady warzyw i roślin jednorocznych duże znaczenie ma hartowanie (na 2-3 tygodnie przed przeniesieniem do gruntu lub tunelu foliowego).

3. Skuteczna walka z zachwaszczeniem
Rzeczywistym celem walki z chwastami nie jest całkowita eliminacja (czasem spełniają pożyteczną rolę), lecz znaczne ograniczenie populacji. W ogrodach rośliny niepożądane niszczy się przez cały sezon. Dzięki temu zmniejszamy uprawianym roślinom konkurencję (woda, światło, składniki pokarmowe, miejsce) i problem ze szkodnikami, np.: gąsienicami (chwasty m.in. przyciągają motyle). Gatunki niepożądane w miarę możliwości warto usuwać ręcznie. Odmienną rolę pełnią zioła i warzywa przyprawowe (cebula, czosnek). Umieszczenie ich punktowo w warzywniaku (tak jak sieje się koper) poprawia odporność i zdrowotność innych gatunków.

4. Zrównoważone nawożenie i nawadnianie
Ważnym aspektem w naturalnym zwiększeniu odporności roślin jest stosowanie zrównoważonego nawożenia i nawadniania. Zaleca się stosować niejednorodne, ale za to w pełni bezpieczne nawozy organiczne. Szczególnie cenny (dla roślin i dla gleby) jest przefermentowany obornik oraz kompost. Ograniczy to ryzyko przesolenia podłoża (tak może się stać przy nadmiernym stosowaniu nawozów mineralnych). Nawadnianie stosuje się głównie w okresie susz (lato) – w pozostałych miesiącach często polegamy na opadach atmosferycznych. Rośliny zimozielone powinno się dodatkowo podlewać zimą (w umiarkowanie ciepłe dni). Zniweluje to ryzyko wystąpienia suszy fizjologicznej i w efekcie osłabienia lub nawet zamierania cennych okazów.

5. Stosowanie ekologicznych preparatów zwiększających odporność
Na rynku można dostać różnorodne ekologiczne środki zwiększające witalność roślin i odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Mogą poprawić ukorzenianie się, rozwój, dojrzewanie i jakość plonów. Jednym z przykładów jest ekologiczny stymulator rozwoju roślin Zielony Mineral zawierający cenne dla zieleni mikroelementy. Odporność zieleni można ponadto znacznie zwiększyć stosując szczepionki mikoryzowe.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziekujemy za oddanie głosu!