Nawozy zielone – jak je stosować?

Nawozy zielone zwiększają zasobność podłoża w składniki pokarmowe, szczególnie w azot. Dodatkowo użyźniają glebę, poprawiając jej strukturę i zwiększając przepuszczalność. Można wykorzystywać je w różnych miejscach w ogrodzie lub na działce. Jak efektywnie stosować „dobroczynne” gatunki?

Nawozy zielone najczęściej wykorzystuje się do zagospodarowywania pustych miejsc w ogrodzie i jego poszczególnych części, np.: warzywnika. Mogą być siane wiosną (jako przedplon) oraz pod koniec lata i jesienią (jako poplon). Niektóre gatunki uprawia się przez cały roku, np.: w cyklu płodozmianu lub po zagospodarowaniu nieużytków. Ich rolą jest nie tylko poprawienie zasobności gleby, ale także zwiększenie żyzności i ograniczenie erozji. Pośrednio siew roślin na nawozy zielone wpływa także na zmniejszenie zachwaszczenia oraz występowania szkodników (funkcja fitosanitarna). Rośliny pomagają zwalczyć chorobotwórcze nicienie glebowe oraz ograniczyć populacje pędraków oraz drutowców.

Rośliny bobowate – najbardziej rozpowszechnione nawozy zielone

Większość zalecanych gatunków należy do rodziny bobowatych. To charakterystyczna grupa roślin, która przy współpracy z bakteriami brodawkowatymi, potrafi wiązać azot z powietrza. Dzięki temu w ciągu jednego sezonu potrafią wzbogacić glebę w 8-12 gramów azotu na metr kwadratowy. Najpiękniejsze oblicze mają łubiny (trwały, żółty, wąskolistny i zmienny). Rośliny wytwarzają piękne, delikatne, motylkowe kwiaty i z powodzeniem można wykorzystać je na rabatach. W takim wypadku przed nadejściem zimy trzeba je będzie skosić. Jeśli dany obszar nie będzie zagospodarowany przez kilka lat można pokusić się o posadzenie krzewów, np.: janowca i żarnowca. To sprawdzony sposób na ochronę gleby na nieużytkach. Jednocześnie są to gatunki o dużych  walorach estetycznych. Nadają się do tworzenia krzewiastych zestawień w ogrodzie. W czasie uprawy warto je chronić przed szkodnikami i chorobami, najlepiej stosując ekologiczne środki (np.: Żółty Mineral i Czerwony Mineral). Innymi cenionymi gatunkami są: lucerna (nie lubi gleb wilgotnych), koniczyna (przydatna zwłaszcza na większych powierzchniach), wyka (nadaje się do każdego rodzaju gleby), seradela i nostrzyk. Ostatni z wymienionych gatunków posiada dodatkowy atut – odstrasza krety, myszy i nornice.

Rośliny fitosanitarne – przeciw szkodnikom i chwastom

W przypadku, gdy zależy nam na szybkim „plonie”, warto posiać facelię. Roślina z ogórecznikowatych jest gotowa do koszenia już po 1-3 miesiącach. Z roślin oleistych chętnie wykorzystuje się rzepak i gorczycę (rzadziej rzodkiew oleistą). Trzeba jednak pamiętać, aby nie uprawiać przed nimi lub w następstwie innych roślin należących do rodziny kapustowatych. Znaczenie w zapobieganiu degradacji gleb mają także zboża (głównie żyto). Wszystkie powyżej wymienione gatunki wykorzystuje się jako rośliny fitosanitarne.

Stosowanie nawozów zielonych

Nawozy zielone sieje się w wprost do gruntu (oczyszczonego, przekopanego i wyrównanego). Norma siewu zależy od gatunku (zwykle 20-30g/m²). Później trzeba czekać aż zieleń wytworzy odpowiednią masę. Następnie należy ją skosić i dokładnie przekopać z glebą. Najwcześniej nawozy zielone są gotowe po 1-3 miesiącach od siewu. Przez okres uprawy nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Można je dodatkowo wspomóc innymi nawozami organicznymi. Zabieg jednak stosuje się raczej dla zwiększenia żyzności podłoża niż z uwagi na potrzeby pokarmowe uprawianych roślin.

Terminy siewu

Nawozy w zasadzie można stosować niemal bez żadnych ograniczeń. Wszystkie gatunki można z powodzeniem siać od końca lipca do połowy sierpnia (na jesienne koszenie). Przy wcześniejszym lub późniejszym stosowaniu należy zwracać uwagę jedynie na mrozoodporność poszczególnych roślin.

Gatunki wrażliwe na mróz: facelia, gorczyca jara, łubin żółty, peluszka, seradela

Gatunki odporne na niskie temperatury: wyka (ozima), nostrzyk biały i żółty

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziekujemy za oddanie głosu!